Radiace u modelu ECO - Největší část radioaktivity, které je člověk vystaven, pochází z přírodních zdrojů a to např. z vesmíru, skal, půdy, vody, a dokonce i z našich vlastních těl. Kromě přirozené radioaktivity se však od 20. století setkáváme s radioaktivitou umělou, jejíž dopad na lidské zdraví je nesrovnatelně vyšší. Jak se ozáření projevuje na lidském organismu?
Radiace je z dlouhodobého hlediska pro lidské tělo největším rizikem vzniku rakoviny. Ozářené buňky se totiž množí i poté, co ztratí pro tělo svou hodnotu. V těle vznikají nádory nebo genetické mutace.
Dotazy:
co tedy měří?
dusičnany nebo dusitany? - Měří dusičnany. Greentest je zkalibrován, aby zobrazil obsah dusičnanových iontů. Toto zařízení umí detekovat ionty různých solí, ale dusičnany jsou jejich největší součástí. Všechny ostatní soli (dusitany) tvoří méně než 2 % celkového množství solí v zelenině a ovoci. Kvůli tomu jsou i tyto soli (dusitany) započítány do měření, protože odchylka je zanedbatelná.
jakou metodou, zapíchnutím elektrody?
Ano, zapíchnutá sonda (elektroda) získá výsledky na základě vodivosti testovaného vzorku. Změřené výsledky závisí na takových parametrech jako koncentrace solí v mezibuněčném prostoru a stavu buněčných membrán testovaného produktu.
Inovativní technologie vyvinutá pro Greentest umožňuje přístroji během několika sekund určit, zda je ovoce či zelenina kvalitní. Funguje na principu měření elektrické vodivosti v zelenině a ovoci. Každé obsahuje ionty draslíku, hořčíku, železa, mědi, chlóru, různých organických kyselin a dalších látek, jejichž určité množství je nezbytné. Množství každé látky závisí na biochemickém složení dané rostliny, ale také na složení vody a půdy, z níž roste. Velmi často jsou ke hnojení použity různé druhy minerálních hnojiv, například některých solí (dusičnany, fosfáty, atd). Dusičnany a fosfáty jsou rozpuštěny ve vodě a poté ve formě iontů vstřebány rostlinou. Rozšíří se po ní a nahromadí v různých částech, včetně kořenů, čímž se zvýší množství elektrolytů a s tím se změní elektrická vodivost v rostlině. Změřením elektrické vodivosti v ovoci a zelenině pomocí přístroje Greentest můžete určit množství iontů solí. Protože se používají dusičnanová hnojiva po celém světě, lze s jistotou říct, že za zvýšenou vodivost mohou dusičnanové ionty. Greentest je kalibrován porovnáním změřených hodnot s výsledky změřenými v laboratoři. Shenzhen Academy of Metrology & Quality Inspection provedla více než 100 testů, stejně jako více než 800 studií ve své vlastní laboratoři. Podle výsledků změřených pomocí Greentest byla určena závislost změřeného odporu na koncentraci dusičnanových iontů v různém ovoci a zelenině. Výsledky analýzy jsou Greentestem zobrazeny jako koncentrace dusičnanových iontů ve srovnání s maximální povolenou koncentrací v měřeném produktu. Tato koncentrace je pro každou zeleninu nebo ovoce určena podle doporučení Světové zdravotnické organizace WHO a standardů pro Spojené státy, Evropu a Asii. Přesnost měření je až 90 %. Běžně je to pouze 77,5 %. Tyto údaje byly prokázány testy v laboratořích v Číně, Hong Kongu a na Tchaj-wanu (součástí návodu)
Je nezbytné si pamatovat, že změřený výsledek je odhad a nemůže nahradit kvantitativní chemickou analýzu ve specializované chemické laboratoři, která není zdarma a zabere mnoho času. Nicméně většině lidí může Greentest pomoct zabránit zakoupení podezřelého produktu a zajistit tak ochranu pro jejich rodinu, hlavně děti. S pomocí Greentestu můžete provádět testy během několika sekund.
Pochopitelně můžete vznést otázku, co když vyšší elektrická vodivost není způsobena dusičnanovými ionty? To je také možné, ale měli bychom pamatovat, že základní elektrická vodivost je určena pro ČERSTVOU zeleninu a ovoce. Pokud začíná ovoce nebo zelenina hnít, velmi se v něm mění koncentrace organických kyselin.
- je potřeba si uvědomit skutečnost, že se jedná o indikátor pro okamžité zjištění obsahu dusičnanů, kde jsou výsledky informativní a tudíž se mohou lišit od výsledků specializované chemické laboratoře, kde test probíhá úplně jiným způsobem a to homogenizací. Když testujeme pomocí Greentest ovoce nebo zeleninu můžete si všimnout rozdílné koncentrace dusičnanů v jejich různých částech. To je normální, protože dusičnany jsou rozloženy nerovnoměrně. Například je vyšší koncentrace u stonku nebo semen v rajčeti nebo okurce. Pokud je tato část lokalizována a její hmotnost je malá, pak množství dusičnanů, které obsahuje, není přílišným zdravotním rizikem. Nicméně, pokud Greentest detekuje množství dusičnanů nad limitem (hodnota se zobrazí červeně), doporučujeme tuto část rostliny odstranit. Vše potřebné k měření a správnému použití je uvedeno v manuálu.
- Limitní hodnoty (zelená barva) pro každý druh produktu mají základ v evropských, amerických a asijských standardech a doporučením. Hodnoty s žlutou a červenou barvou jsou na základě doporučení vědců a výzkumu zdravotnických organizací. Jedná se spíše o doporučení než o nařízení, kterým je třeba se řídit.