• Úvod
  • Články
  • Zdravé rostlinné mléko vyrobené přímo u vás doma.

Zdravé rostlinné mléko vyrobené přímo u vás doma.

Publikováno:

Zdravé rostlinné mléko můžete jednoduchým způsobem vyrobit např. z ořechů, semínek, obilovin, sóji apod..

Proč si vyrábět rostlinné mléko doma?

Vlastní výrobou budete mít jistotu zachování všech nutričních hodnot a ušetříte také spoustu nákladů. Nekupujte předražená rostlinná mléka v obchodě.

Fota: Jata

Výroba mléka z vlastních a zdravých surovin

  • ořechy (lískové, vlašské, para, piniové, makadamové, pistácie, arašídy, kešu, mandle, kokos apod.)
  • obiloviny (ovesné vločky, rýže, špaldy, quinoa, pohanka apod.)
  • semínka (slunečnicová, sezamová, konopná, dýňová, kávová apod.)
  • luštěniny (hrách, sója, čočka)
  • dále je možné dochutit mléko sirupy, medem, ovocem, kakaem, kávou apod.

Použití

  • Používejte rostlinné mléko jako náhradu kravského mléka ve vašich oblíbených receptech nebo při přípravě kávy a čaje.
  • K snídani, přidejte rostlinné mléko do cereálií, ovesných vloček nebo smoothie.
  • Rostlinné mléko může být také použito při přípravě polévek a omáček pro získání krémové konzistence.

Z dužiny, která po výrobě mléka zůstane můžete vyrobit další pokrmy nebo produkty, např.

  • pomazánky
  • krémy
  • koláče
  • obličejová maska
  • hnojivo na květiny

Výhody rostlinného mléka

  • absence laktózy, mléko je vhodné pro lidi s intolerancí na laktózu
  • absence nasycených tuků, pomáhá při udržování zdravé hladiny cholesterolu v krvi
  • odlehčení zažívacího traktu
  • vhodné pro vegany, ideální pro ty, kteří praktikují veganskou stravu 
  • lepší kvalita bílkovin oproti živočišnému mléku
  • u výroby z většiny surovin méně tuku oproti živočišnému mléku
  • méně kalorií

Výhody vlastní výroby rostlinného mléka

  • výrazná úspora peněz
  • ochrana životního prostředí (žádné obaly)
  • víte co pijete a jíte
  • nekonečné kombinace surovin a chutí (v obchodech omezená nabídka)

Foto: Jata

Nutriční hodnoty

Nutriční hodnoty rostlinného mléka se liší podle použitých surovin, ale obecně mohou obsahovat:

  • Bílkoviny: V závislosti na druhu surovin může být obsah bílkovin podobný nebo vyšší než u kravského mléka.
  • Vitamíny a minerály: Rostlinné mléko může obsahovat vitamíny a minerály, například vápník, vitamín D a B12 (v případě obohacených variant).
  • Nízký obsah nasycených tuků: Většina rostlinných mlék obsahuje nižší obsah nasycených tuků ve srovnání s kravským mlékem.

Foto: Jata

Skladování

Doma vyrobené rostlinné mléko je vhodné ihned spotřebovat. Skladovat může také nejlépe ve skleněných lahvích v chladničce. Takto uložené mléko vydrží i několik dní. 

Foto: Jata

Náš tip

Pro snadnou výrobu rostlinného mléka můžete použit výrobníky španělského výrobce Jata MILKER JELV2300 a MILKER set 2v1 s tyčovým mixérem JELV2350.

Součástí balení je filtr / pasírovač (do kterého pasují všechny běžné typy tyčových mixérů), pěchovač, nádoba na 1l a odměrka + tyčový mixér (JELV2350). Plastové části neobsahují BPA.
Model JELV2300 v balení neobsahuje tyčový mixér, který je pro výrobu rostlinného mléka potřeba. Je možné použít mixér který máte doma (pasují všechny běžné typy tyčových mixéru), nebo použít model JELV2350, jehož balení tyčový mixér obsahuje.
Pasírovač je možné použít také na omáčky a krémové polévky. Díky tomu budou lahodně jemné a hladké.
Balení obsahuje brožuru s recepty a jednoduchými tipy na výrobu rostlinného mléka v českém jazyce.

Foto: Jata

Vybíráme z receptů: Mandlové mléko s kešu

Přísady:

  • ½ l vody
  • 30 g mandlí
  • 30 g kešu (nebo jiných ořechů)
  • 1 špetka soli
  • 2 kapky vanilkové esence
  • sladidlo podle chuti (datle, sirupy, cukr...)

* Pokud nemáte kešu, můžete dát pistácie, makadamové ořechy, vlašské ořechy, kaštany, piniové oříšky nebo jakékoli sušené
ovoce podle vaší chuti.
* Před výrobou rostlinného mléka ochutnejte ořechy, abyste se ujistili, že jsou v pořádku.

Příprava:

  • Naplňte nádobu ½ l vody.
  • Vložte filtr a přidejte přísady.
  • Pasírujte pomocí mixéru po dobu 1 minuty.
  • Nechte 5 min odležet.
  • Zvedněte filtr nad nápoj.
  • Míchejte lžící, dokud není vidět dužinu, a pak dokončete lisování pěchem.

* Uchovávejte v lednici, vydrží 4 až 6 dní. Každý den bude mléko chutnější!
* Je normální, že se mléko usadí nebo oddělí, jde o 100% přírodní produkt.
* Před podáváním protřepat...a je to!
* Zbylou dužinu použijeme na přípravu dvou různých receptů


Foto: Jata

Recyklace dužiny z mandlového mléka a kešu

Zeleninová pomazánka 

  • V nádobě smíchejte zbylou dužinu s avokádem.
  • Přidejte česnek, ne jemno nakrájenou petrželku (nebo koriandr, bazalku atd.),šťávu z půlky citronu, olej a sůl.
  • Promíchejte lžící nebo pomocí mixéru. Pokud chcete pomazánku hustší konzistence, přidejte lžíci kvasnic nebo sezamovou pastu (tahini).
  • V lednici pomazánku necháme odležet alespoň 2 hodiny.

* Hodí se jako pomazánka na toasty, chléb, krekry.

Poleva do jogurtu nebo salátů

  • Připravte si svůj oblíbený salát nebo jogurt.
  • Přidejte dužinu jako zálivku.

* Do svého receptu získáte extra příspěvek živin a vlákniny.
* Přidejte ovoce nebo ořechy dle libosti, dužina se skvěle kombinuje s oběma možnostmi

Video recept na výrobu lískooříškového mléka

Video: Jata

Přejeme dobrou chuť a na zdraví!

Hodnocení obchodu na Zboží.cz