6 tipů na správné sušení potravin

Publikováno:

Sušení potravin
Foto: Adobe Stock

Léto se pomalu chýlí ke konci a většině lidí momentálně šrotuje hlavou: co s úrodou ze zahrádky, za chvíli se přeci zkazí? Efektivní a jednoduchý způsob je sušení. Touto metodou lze konzervovat skoro cokoliv a dobroty je tak možné vychutnávat celoročně. Přečtěte si našich 6 tipů, jak ovládnout sušení ovoce, zeleniny, masa, hub i koření.

1.      Sušení ovoce a zeleniny

Ovoce se suší asi nejčastěji, například takové rozinky, křížaly, sušené meruňky či banány známe snad všichni. Ale můžete vyzkoušet usušit cokoliv, co najdete na vaší zahrádce. Základem je vybrat zralé a neponičené plody (nikoliv přezrálé – ty zavařte), které omyjte, vypeckujte, osušte a nakrájejte na plátky. Takto předpřipravené kousky naskládejte do sušičky a nechte sušit 5-8 hodin při teplotě 50-65 °C. Doba a teplota sušení se mění dle druhu; bližší informace najdete v příbalovém letáku sušičky.

Usušené ovoce je tuhé a kožnaté. Hotový produkt vyndejte ze sušičky, nechte vychladnout a uskladněte do sklenice.

Co lze dále sušit: Ananas, batáty, brambory, bobuloviny, brokolice, broskve, cuketa, řepa, dýně, fíky, rajčata atd. Vidíte? Do koše nepatří nic, snad vše se dá usušit, tak do toho.  

Sušení ovoce, sušení zeleniny
Foto: G21 Breezer sušička ovoce

2.      Tvorba vánočních ozdob v sušičce

Usušené ovoce je nejen zdravé a chutné, ale také velice pěkné. Můžete jej tedy využít na výzdobu vašeho domova. Hojně se využívá v období Vánoc, kdy usušené ovoce kraluje vánočnímu stromku a věncům. Což my plně doporučujeme; je to krásné, přírodní a oproti ozdobám levné.

Na výzdobu je ideální použít jablko, či nějaký citrus – například limetu, citrón či grep. Usušené ovoce na stromku by mělo být v podobné velikosti, snažte se tedy nakrájet všechny plátky na cca. 3 mm. Usušené ovoce pak už stačí dozdobit mašličkami, provázky, kořením a následně přidat háček.

Stromek (věnec či jinou dekoraci) dolaďte za pomoci dalších přírodnin – šišky, skořice, celého ovoce, bobulí, popřípadě řetězu z popkornu. Tak vytvoříte krásný přírodně ozdobený stromek za pár korun a jako bonus vám provoní byt.


Výroba vánočních dekorací ze sušeného ovoce
Foto: Adobe Stock/Es75

3.      Sušení masa aneb výroba domácího jerky

Sušené maso, neboli jerky, lze pořídit i v obchodě, ale znáte to… co si uděláte sami, vždy chutná nejlépe. V prvé řadě je potřeba vybrat maso, které budete sušit, my doporučujeme zadní hovězí, to je na sušení nejjednodušší. Odstraňte tučné části (ty nelze vysušit) a nakrájejte jej na plátky.

Před sušením je maso potřeba naložit. Záleží jen na vaší chuti; zde je recept na úplně základní marinádu, tu si ale samozřejmě upravte dle svých preferencí:

  • Worcester, sójovka, česnek utřený, sladká paprika a med

Marinovat maso nechte alespoň přes noc. Následně svůj výtvor naskládejte do sušičky, dejte pozor ať se plátky nepřekrývají, jinak se nevysuší rovnoměrně. Zapněte přístroj na 70 °C. Maso se suší 6-10 hodin a je třeba ho v průběhu otáčet, a hlavně kontrolovat. Každý plátek vyžaduje jinak dlouhý proces. Správně usušené maso je tuhé, ohebné a vláčné.

Přesušili jste maso? V tu chvíli by ho leckdo považoval za nepoživatelný blivajz. Dá se to ale ještě zachránit – vytvořte si vývar; vyrobte proteinovou tyčinku; rozdrťte jej na proteinový prášek.

Sušení masa, domácí jerky
Foto: Adobe Stock/Jiri Hera

4.      Sušení hub

Na podzim jsou lesy plné hub, jestliže jste si i vy přinesli domů větší nadílku, než jste schopni zkonzumovat, přichází na řadu sušení. Nejprve houby očistěte, jak jste zvyklí. Nakrájejte je na plátky 2-4 mm silné a vložte do sušičky, která hřeje na 60 °C, po 5-6 hodinách bude hotovo. Že je usušeno poznáte podle zvuku, který houby vydávají – šustí. Skladovat sušené houby je vhodné na temném místě. 

sušení hub

Foto: Adobe Stock/alexshyripa

5.      Výroba domácího koření

Máte zahrádku plnou bylinek? Vše usušte, ať je můžete využívat i v zimě. Připravené bylinky sušte po dobu 3-6 hodin zhruba na 46 °C. Místo bylinek budete mít domácí koření.

Sušení chilli

Chilli papričky sušte na 35 °C a nezapomínejte prohazovat plata v sušičce. Sušení papriček je však časově náročnější, zabere vám zhruba dva dny. Indikátorem dokončeného díla je prasklá slupka. Skladovat můžete ve třech podobách:

  • namlít na koření
  • Naložit do oleje
  • Uschovat v tmavé nádobě

6.      Výroba domácího sušeného čaje

Nasušené ovoce můžete smíchat s kořením (hřebíček, badyán, skořice aj.) a vytvořit směs na čaj. Příprava je jednoduchá, usušíte ovoce jako obvykle a vytvoříte si ovocné směsi dle svého gusta - například jablka, rozinky, skořice, badyán, hřebíček a trocha pomeranče. Výborný je i šípkový čaj, který v sušiče vytvoříte už za pár minut (60-70 °C), ten pak už nemusíte nijak dochucovat ani přidávat další ingredience. 

Na závěr jeden recept pro inspiraci

Pomazánka ze sušených rajčat

Výborná domácí sušená rajčata mají v kuchyni široké použití. Tak co z nich třeba připravit skvělou rajčatovou pomazánku. Hodí se nejen na rychlou a lahodnou svačinku, ale klidně jako lehká večeře, protože díky ricottě není tak tučná. Její barva vás nadchne a skvěle se bude vyjímat na celozrnném pečivu či opečených toastech.


Foto: Shutterstock

Suroviny pro 4 osoby

  • 50 g piniových oříšků
  • 250 g ricotty
  • 8× sušená rajčata
  • 2 lžíce parmazánu
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 2 stroužky česneku
  • 1 lžička sušené bazalky, nebo několik lístků čerstvé
  • sůl
  • pepř

Postup přípravy

  1. Piniové oříšky opražíme 2 minuty na suché pánvi.
  2. Opražené oříšku rozmixujeme společně s ricottou, sušenými rajčaty, parmezánem, olivovým olejem a česnekem a bazalkou dohladka.
  3. Pomazánku ihned podáváme anebo skladujeme v ledničce. V ledničce nám pomazánka vydrží zhruba 1 týden.
  4. Dozdobíme lístky čerstvé bazalky

Dobrou chuť

Hodnocení obchodu na Zboží.cz