Vyzrajte nad zavařováním
Publikováno:
Foto: Adobe Stock/Artem Shadrin
Zavařování je stará a oblíbená tradice, která se v České republice těší velké oblibě. Mnoho lidí si rádo zavařuje ovocné plody a zeleninu, aby si mohli vychutnat jejich chuť i v zimních měsících. Pokud se chystáte začít zavařovat, přinášíme vám několik zajímavých nápadů a tipů, které vám mohou pomoci.
Kdy je nejvhodnější doba k zavařování?
Zavařování kraluje celému létu, ale i začátku podzimu. Každý plod však zavařujte v jiném čase dle doby jeho dozrávání. Na začátku léta tedy budete zavařovat ovoce malých velikostí – rybíz, jahody atd. a v průběhu léta se postupně přidají okurky, papriky, řepa a větší ovocné plody. Zavařit se dá v podstatě cokoliv, co nasbíráte na své zahrádce – výborná je například i atypická rebarborová marmeláda.
U ovoce se někdy doporučuje používat přezrálé kusy, jelikož pak není potřeba tak velké množství cukru. Naopak u okurek je vhodné zužitkovat menší plody, a nikoliv ty velké a přezrálé.
Jak zavařovat?
Každý kuchtík by vám řekl jiný postup zavařování, někdo využívá troubu, hrnec, někdo dokonce myčku. Nejjednodušší způsob je ale v zavařovacím hrnci.
Zavařovací hrnce - typy a výhody
Klasické zavařovací hrnce na vodní lázeň
Velké zavařovací hrnce s roštem, do kterých se umisťují sklenice a zalévají se vodou, Jako materiál je nejčastější nerezová nebo jinak povrchově upravená ocel, například smalt, nebo pozinkovaná ocel.
Jedná se o tradiční způsob zavařování, lze použít i na běžné vaření, vhodné pro zavařování většího množství potravin najednou.
Elektrické zavařovací hrnce
Automatizované hrnce s nastavitelnou teplotou a časovačem, které usnadňují proces zavařování.
Elektrické zavařovací hrnce jsou oblíbené pro snadné použití, přesné nastavení teploty a času, některé modely mají i funkci udržování teploty nebo odšťavňování.
Jak vybrat správný zavařovací hrnec?
- Kapacita: Zvažte, kolik sklenic budete chtít najednou zavařovat. Pro větší množství potravin je vhodný hrnec s kapacitou alespoň 27 litrů.
- Materiál: Nerezová ocel je odolná a dlouho vydrží, smaltované hrnce jsou tradičnější, ale náchylnější k poškození.
- Funkce: Pokud zavařujete často, vyplatí se investovat do elektrického hrnce s časovačem a přesným nastavením teploty. Pro méně časté zavařování postačí klasický hrnec na vodní lázeň.
Pomůcky a vychytávky pro zavařování
Jistě oceníte náčiní k zavařování, které vám nejen ušetří práci, ale zavařování se stane snazší a také i bezpečnější.
Foto: Vigan mammoth
Domácí ovocné kompoty
Ovoce se do kompotů dává celé, tedy bez nejedlých částí (pecky, semínka). Očištěné plody nakrájejte, tvrdé druhy (např. jablka) prvně předvařte ve vodě s cukrem, a následně je naskládejte do sklenic. Pak už stačí směs zalít připraveným nálevem:
- Svařená voda s cukrem, někdy i citrónem
- 0,25 litru nálevu odpovídá jedné sklenici o objemu 1 l
Do zavařovacího hrnce nalijte vodu a ohřejte ji na 80 °C. Naplněné sklenice se vloží do vody na 20 minut, tak aby jejich vrchní část byla mimo horkou tekutinu.
Poté je nutné sklenice vyndat pomocí speciálních kleští na připravenou utěrku, aby se schladily. Horký obsah po zchladnutí vytlačí vzduch, čímž se vytvoří podtlak, který zavařeninu zavakuuje. Někdo dokonce sklenice pokládá na víčko, aby se snadněji přichytilo, to je ale příčinou rychlejší zkázy otevřené zavařeniny.
Domácí marmelády
Foto: Adobe Stock/Beats_
Ovoce se do marmelád krájí na malé kostičky. Plody s peckami je třeba odšťavnit, k tomu lze využít odšťavňovač. Ovocnou směs vložte do hrnce a promíchejte s cukrem (500 g), pak ji nechte odležet v lednici, aby se uvolnila šťáva.
Posléze se směs musí povařit asi na 7 minut. Mezitím promíchejte pektin s cukrem (100 g) a přidejte do horkého ovoce, směs vařte dalších 5 minut. Posledním bodem postupu je přidání šťávy z citrónu (1 citrón = 1 kg ovoce). Hotová marmeláda patří do čistých sklenic.
Zavařené okurky
Foto: Adobe Stock/Vankad
Okurky pečlivě omyjte, totéž platí pro sklenice. Na dno sklenic se dávají ochucovadla – květ kopru, mrkev, nové koření, černý pepř. Na tuto směs pokládejte okurky na stojato. V hrnci připravte nálev – svařte vodu s cukrem, solí a octem. Hotový nálev nalijte do sklenic.
Naplněné sklenice zavíčkujte a vložte do zavařovacího hrnce naplněného vodou, v něm udržujte teplotu na 85 °C. Sklenice z vody musí vyčuhovat, přibližně o víčko a 1 centimetr. Takto nechte okurky 20 minut sterilovat, posléze je vyjměte za pomoci kleští.
Na co si dát pozor při zavařování?
Zavařeniny se snadno kazí, chytnou plíseň či jiné neduhy. Alfou a omegou zavařování je tedy precizní hygiena. Nutností jsou důkladně vymyté sklenice. To samé platí pro víčka. Vhodné je ale víčka i sklenice sterilovat horkem – například v troubě, či v hrnci s probublávající vodou, popřípadě ve sterilizátoru na dětské láhve.
Povinností jsou čisté nástroje, naopak tabu je opakované používání jedné lžičky na ochutnávání výtvoru.
Na zavařenině se může objevit plíseň, v takovém případě je třeba ji celou vyhodit. Plíseň totiž intoxikuje veškerý obsah. Stejně tomu je i u plodů, plíseň neodkrajujte ale nakažené ovoce či zeleninu vyhoďte.
Po otevření nezapomínejte uchovávat zavařeninu v lednici, předtím ji můžete skladovat ve spíži či sklepě.
Foto: Shutterstock
Zavařování je nejen praktické, ale i zábavné. Díky moderním zavařovacím hrncům a technologiím je tento proces jednodušší než kdy dříve. Ať už dáváte přednost tradičnímu zavařování ve vodní lázni nebo moderním metodám, s dobrým vybavením bude váš domácí zavařený poklad vždy dokonalý.