Odšťavňováním ke zdraví

Publikováno:

odšťavňování ovoce

Foto: Adobe Stock/olgasun

Odšťavňování je doménou posledních let, skoro v každém nákupáku naleznete freshbar, který vám připraví smoothie či šťávu na míru. Proč dostávají odšťavněné plody tolik plusových bodů? Jsou zdrojem vitamínů a živin a jsou velice chutné. V našem článku vám vysvětlíme, proč jsou tyto šťávy tak zdravé a jak s odšťavňováním začít.

Šťávy pomůžou s odvrácením chronických nemocí

Doba, ve které žijeme, je uspěchaná, což je rájem pro chronické choroby. Zdravotnická organizace WHO udává, že ročně na tyto onemocnění zemře 41 milionů lidí. Příčinou je již zmíněný stres, ale i absence živin a vitaminů. Odšťavněná šťáva je pro lidský organismus povzbuzovačem, dodává mu vše potřebné přímo do těla, jelikož plody nemusí projít přes trávicí trakt.

Naše nezdravou stravou zdevastovaná těla již nejsou schopna absorbovat veškeré živiny, šťáva nám jejich absorpci ulehčuje. Dále nám umožňuje konzumaci velkého množství ovoce a zeleniny, které jinak běžný smrtelník dnešní doby nezvládne sníst (denní dávka se doporučuje 4-6 porcí). Obrovský příjem živin nemá však vliv pouze na imunitu a zdraví jedince, taktéž dodává tělu energii a dobrou náladu

Efektivitu odšťavněných šťáv dokazuje i experiment Jasona Vale. Ten si vzal 8 lidí s chronickým onemocněním a po dobu 28 dnů jim podával šťávy a vedl je k pohybu, čímž z těla odplavili toxiny zatěžující jejich organismus. Výsledky byly překvapivé, zdravotní stav osob se drasticky zlepšil.

Jak vytvořit ovocnou a zeleninovou šťávu?

Odšťavňování zeleniny
Foto: Adobe Stock/Maridav

Většina z vás by na tuto otázku pravděpodobně odpověděla velice rychle – vezmu potřebné plody, ty rozmixuji a naředím. Odpověď je to ale chybná. Takto připravené pitíčko se nazývá smoothie. I to má své výhody, avšak mixování ovoce a zeleninu zahřívá, čímž ztrácí až 63 % vitamínu C. Naopak ale obsahuje mnoho vlákniny, která ve šťávách chybí, ale pro tělo je také potřebná.

Šťávu s nejvyšším obsahem živin, minerálů a vitamínů vytvoříte odšťavněním plodu. Když si vyberete správný odšťavňovač, je to hračka. Ten pak nemusíte využívat pouze na přípravu šťáv, ale pomůže i při výrobě marmelád.

Výběr odšťavňovače

Odšťavňovat můžete ručně za pomocí lisu, jednodušší je to ale s odšťavňovačem. Ty se nabízí ve třech různých provedeních – odstředivé, šnekové a lisové.

Odstředivé odšťavňovače

Odstředivý odšťavňovač odděluje šťávu za pomoci odstředivé síly. Tento stroj se na trhu vyskytuje nejčastěji a zároveň vás bude stát nejméně peněz. Je vhodným pomocníkem, proces tvorby šťávy je velice rychlý. Šťáva však oxiduje a nevydrží moc dlouho. Nevýhodou je, že nezvládne odšťavnit měkké ovoce a listovou zeleninu.

Plusy:

  • cena (1–2 tisíce)
  • rychlost

Mínusy:

  • neodšťavní listovou zeleninu a měkké ovoce
  • hluk

Šnekové odšťavňovače

Šnekový odšťavňovač pomalu mačká kusy ovoce a zeleniny, čímž efektivně vytvoří šťávu plnou živin, která nepodléhá oxidaci a vydrží déle než ta z odšťavňovače odstředivého. Pořizovací cena je už v řádu tisíců, je tedy zlatou střední cestou pro lidi, kteří si šťávy užívají, ale nepotřebují naprosto profesionální výkon.

Plusy:

  • nástavce
  • snadnější údržba
  • odšťavní i měkké potraviny
  • pomalejší zkáza, nápoj déle vydrží

Mínusy:

  • delší doba odšťavňování
  • vyšší cena (v tisících)

Lisové odšťavňovače

Lisový odšťavňovač je nejefektivnější, poradí si s jakoukoliv potravinou. Jeho cena však začíná na 10 tisíc, Takovýto přístroj je vhodný pro nadšence nebo podniky, kteří jej budou používat denně.

Plusy:

  • efektivně odšťavní listovou zeleninu i natě
  • šťáva neoxiduje, dlouho vydrží

Mínusy:

  • více šťávy z méně ovoce
  • vysoká cena (10 tisíc +)
Hodnocení obchodu na Zboží.cz