Sušení potravin
Sušení je jeden ze nejdravějších způsobů konzervace. Při procesu sušení dochází k postupnému zahřívání potravin, což způsobuje odpařování přebytečné vody – tím se zamezí růstu plísním, kvasinek a bakterií, navíc se takto zachová vysoký obsah vitaminů, stopových prvků a minerálů (až 80 %).
A co na všechno sušičku využít?
- Sušení ovoce – jablka, hroznové víno, meruňky, švestky, citrusy,..
- Sušení zeleniny – rajčata, dýně, řepa, celer, cuketa,..
- Sušení hub
- Sušení bylinek
- Výroba domácího sušeného masa
- Výroba domácího jogurtu
- Výroba přírodní dekorace
Doma si můžete udělat například i skvělý domácí čaj z ovoce a bylinek, müsli cereálie, nebo pamlsky pro vaše domácí mazlíčky.
Sušené potraviny dodají potřebnou dávku energie plnou vitaminů a minerálů, a to bez přebytečných cukrů a oxidu siřičitého. Sušičku tak ocení nejen zahrádkáři, ale i sportovci, domácnosti orientující se na raw stravu, nebo prostě jen ti, kteří chtějí jíst zdravěji.